Deforestation Beat (live counter)

Pădurile virgine sunt ultimele zone de pe glob în care natura supraviețuiește în forma sa pură, fără niciun fel de intervenție umană. Sunt precum un colț de Rai în care totul este perfect. În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare.

În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase.

Sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte și până la vietăți familiare precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească.

Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluție naturală de mii de ani – nu numai o lecție vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii dar și o parte a identității culturale a comunităților locale din România.

În Europa, pădurile virgine aproape că au dispărut. În România încă mai avem păduri virgine. Eco-regiunea carpatică înca mai găzduiește astfel de păduri, dintre care cele mai multe sunt în România. Păduri virgine mai există (încă) și în Bulgaria, Ucraina și Slovacia.

Dacă în 1974, 12% din pădurile României erau virgine, astăzi procentul a scăzut sub 2%. Iar partea și mai tristă este că ca la fiecare 1,2 secunde 3m² de pădure virgină dispar. Definitiv!

Peste 78.000.000 m² de păduri virgine au fost tăiate în România în anul 2018

LIVE COUNTER:

Păduri virgine tăiate de la începutul anului 2019 în România (metri pătrați):