Consumi Avocado? Iată ce ar trebui să știi

Fiecare fruct de avocado are nevoie de aproximativ 70 de litri de apă pentru a crește si a fi consumat. În unele zone din America de Sud, suprafețe uriase au fost secate pentru a devia apa potabilă către livezile de avocado, limitând astfel accesul la apa de băut pentru oamenii și animalele din respectivele zone. În Chile de exemplu, sunt zone unde clima este atat de uscată încât este nevoie de pînă la 320 de litri de apă pentru fiecare fruct de avocado.

În 2016 erau 563.913 hectare cultivate cu avocado în lume, iar producția mondială a însumat 5.567.043 tone. În 2019, datorită cererii tot mai mare pentru acest fruct, producția a crescut la aproape 6 milioane de tone.

Probleme

1: Transportul

Surpriză! Avocado nu crește în țara noastră. A fost cultivat la 10.000 de kilometri distanță în Peru, Chile, Mexic, Africa de Sud sau, cu puțin noroc, la doar câteva mii de kilometri distanță în Spania.

2: Suprafața

Datorită profitului ridicat și a lipsei de suprafață disponibilă, a existat o creștere a defrișărilor ilegale pentru plantarea de arbori de avocado. În fiecare an se pierd 4.000 de hectare de păduri.

3: Răcirea

Timpul mediu de călătorie pentru o ladă de avocado din emisfera sudică până în Europa centrală este de 20-30 de zile; în acest timp fructele trebuie menținute la rece constant pentru a întrerupe procesul de maturare. Avocado este livrat la 6 grade Celsius în containere controlate de umiditate în porturi mari, apoi transportat mai departe în camioane către distribuitori sau la supermarket.

4: Consumul de apă

Pentru un singur kilogram de avocado se consumă pînă la 1000 de litri de apă, o cantitate enormă. Un kilogram este compus din doar două sau trei fructe. La celălalt capăt al lumii, acest fapt transformă întinse suprafețe de pământ.

5: Timp

Cultivarea avocado este complicată – extrem de complicată. În primul rând, rădăcinile sunt cultivate într-un spațiu întunecat, unde unul dintre grădinari primește sarcina de a alege răsadurile pregătite pentru următorul pas, cu o lanternă. Scionii din etapa a doua sunt apoi hrăniți cu hormoni și altoiți pe un alt copac, cum ar fi mărul, pentru a menține predictibilitatea randamentului.

6: Organic nu este neapărat mai bun

Avocado organic este rău pentru ecosistem; au nevoie de multă apă, trebuie împachetate, răcite și expediate peste ocean.

7: Necesită o întreținere atentă

Datorită sensibilității lor la miros, avocado nu poate fi așezat în niciun caz lângă produse care emit miros. Avocado nu tolerează nici murdăria, nici grăsimile sau uleiurile – spațiile și zonele de încărcare trebuie, cu alte cuvinte, să fie păstrate absolut impecabile. Mai mult decât atât, orice fel de lovitură îl face imposibil de comercializat, tocmai de aceea călătorește foarte bine ambalat și protejat. Deși protejează fructele, ambalajul creează încă un dezechilibru pentru mediu.

Concluzie: atunci când cumperi avocado din supermarchet, adu-ți aminte că mii de oameni nu mai au apă de băut și sunt condamnați la sărăcie pentru ca tu sa poți avea acest fruct la discreție, în orice anotimp. Asta pe lângă  impactul devastator asupra mediului.

 

LIVE COUNTER

Apă consumată pentru producția de avocado de la începutul anului 2020:

tone apă